fbpx

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να επιλέξω Παιγνιοθεραπεία για το παιδί μου ;

Η παιγνιοθεραπεία ως προσέγγιση ανταποκρίνεται με σεβασμό στην φυσική ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι, το οποίο αποτελεί μέσο έκφρασης, ανάπτυξης, αυθορμητισμού και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Λαμβάνοντας υπόψιν την δυσκολία του παιδιού να εκφραστεί λεκτικά, άλλου είδους θεραπεία μπορεί να καταλήξει να γίνει παρεμβατική ή αναποτελεσματική.

Διάβασε Περισσότερα»

Στο συμβολικό παιχνίδι τα αντικείμενα και οι φανταστικοί ρόλοι αποκτούν διαφορετικό νόημα, εκφράζοντας ανησυχίες, φόβους, επιθυμίες, δυσκολίες, απογοητεύσεις, ανάγκες της καθημερινότητας του.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί διευκολύνεται : να εξωτερικεύσει συναισθήματα, να ανακαλύψει το προσωπικό δυναμικό του. να ξεπεράσει συναισθηματικά τραύματα ή προβλήματα που παρεμβάλλονται στην φυσιολογική του εξέλιξη. να εξερευνήσει την δημιουργική του έκφραση και να αποδεχθεί τις δυναμικές του. να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους επίλυσης δυσκολιών ή συμπεριφορών του. Ο παιγνιοθεραπευτής παρέχει ασφαλές πλαίσιο και την θεραπευτική σχέση που χρειάζεται το παιδί για να αναδυθούν τα συναισθήματα που επιθυμεί να εξερευνήσει. Στην συνέχεια του τα καθρεφτίσει, ώστε εκείνο να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα της συμπεριφοράς ή της δυσκολίας του.

Επιπλέον, οι γονείς ή οι κηδεμόνες του παιδιού είναι σε τακτικά διαστήματα σε επαφή με τον παιγνιοθεραπευτή για να ενημερώνονται για την εξέλιξη των θεμάτων. Αρχικά γίνεται ενημερωτική συνάντηση, όπου δίνεται το ιστορικό του παιδιού και το συγκεκριμένο αίτημά τους, καθώς και τι περιμένουν από την θεραπεία. Στην δεύτερη συνάντηση , αν το παιδί είναι αγχωμένο ή φοβισμένο μπορεί να γίνει ένα παιγνίδι γνωριμίας με παρουσία τον γονέα, ώστε να ‘σπάσει ο πάγος’. Στην συνέχεια μπαίνουν οι δύο τους στο παιχνιδοδωμάτιο και μιλούν για το θεραπευτικό συμβόλαιο, για να διασφαλιστούν τα όρια και η ασφάλεια τους.

Όταν ολοκληρωθούν οι τρεις πρώτες συνεδρίες, ακολουθεί συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα γονέων και παιγνιοθεραπευτή με την παρουσία του παιδιού, εφόσον κρίνεται ωφέλιμο. Είναι ξεκάθαρο στους γονείς και στο παιδί ότι υπάρχει απόρρητο της σχέσης τους, καθώς και όσων διαδραματίζονται πάνω στο « μαγικό χαλί». Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των 10 συνεδριών, ο θεραπευτής σε συνεργασία και παρουσία του παιδιού, μπορεί να τους μεταφέρει θέματα που διαπραγματεύεται το παιδί ή δυσκολίες του. Η θεραπεία έχει θετικότερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με συμβουλευτική γονέων που θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν αλλαγές του παιδιού, ή ανάγκες του για την…

Διάβασε Λιγότερα»

Γιατί να επιλέξω Δραματοθεραπεία ;

Επειδή τα συναισθήματα στην πραγματική ζωή μπορούν να γίνουν συντριπτικά ή ανυπόφορα , για προστασία μας έχουμε την τάση να τα μπλοκάρουμε στο λεκτικό κομμάτι, να τα εκλογικεύουμε, να τα ωραιοποιούμε ή τα απωθούμε στο υποσυνείδητο μας.

Διάβασε Περισσότερα»

Σε μια φανταστική, αποστασιοποιημένη πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας ιστορίες, παραμύθια, δακτυλόκουκλες, παιχνίδια, ρόλους, αναπαραστάσεις με πυλό και άμμο, μπορούμε να επιτρέψουμε με ασφάλεια στον εαυτό μας να γίνει παρατηρητής. Με αυτόν τον τρόπο, η συμβολική αναπαράσταση και το συμβολικό παιχνίδι μας προστατεύουν, αλλά παράλληλα μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε αυθόρμητα, να ‘ ξεκλειδώσουμε’ και να εκφράσουμε τις αλήθειες μας, φέρνοντας στην καθημερινότητα μας μόνιμες αλλαγές σε βαθύτερο επίπεδο. Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως: ·

  1. Άγχος/ κρίσεις πανικού
  2. Συναισθηματική ανισορροπία
  3. Ψυχοσωματικά συμπτώματα ·
  4. Τραυματικές εμπειρίες ·
  5. Απογοήτευση/ θλίψη/ πένθος
  6. Φοβίες/ θυμό/ενοχές
  7. Δυσκολίες σχέσεων
  8. Διαζύγιο/απώλεια

Διάβασε Λιγότερα»

Πως μπορώ να εμπιστετευτώ ;

Ο ψυχοθεραπευτής έχει την ευαισθησία να σέβεται τη προσωπικότητα σας χωρίς διάθεση κριτικής, έχοντας σαν αρχή την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Θεωρείται αυτό εξαιρετικά σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του επαγγελματικού κώδικα δεοντολογίας του, με εξαίρεση φυσικά περιπτώσεις που καθίστανται σοβαρός κίνδυνος για εσάς ή τους γύρω σας.

Διάβασε Περισσότερα»

Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής δεν σας καθοδηγεί, δεν σας πιέζει να δράσετε, αλλά εστιάζει στην επαφή με τον εαυτόν σας και την ανάπτυξη της συναισθηματικής ανθεκτικότητα σας, η οποία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και δυσκολίες. Είναι μια ενεργή συνεργασία μεταξύ σας, όπου ανάλογα με τον δικό σας ρυθμό και χρόνο, σας διευκολύνει να έρθουν στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες. Καθώς ξεκινά η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, το θεραπευτικό συμβόλαιο μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εμπιστοσύνης στην θεραπευτική σχέση.

Διάβασε Λιγότερα»

Τι όφελος θα έχω από τις θεραπευτικές συνεδρίες ;

Μέσα σε ασφαλές περιβάλλον αποδοχής, εμπιστοσύνης και κατανόησης έχετε την δυνατότητα να αναγνωρίσετε διαφορετικές πλευρές του εαυτού σας, να εντοπίσετε τραύματα του παρελθόντος, δυσλειτουργίες σε σχέσεις με σημαντικούς άλλους.

Διάβασε Περισσότερα»

Έρχεστε σε επαφή με το συναίσθημά σας και μαθαίνεται να τολμάτε να τα εκφράζετε, τονώνοντας την αυτοεκτίμηση σας, επιλύοντας προβλήματα και δίνοντας νόημα στην καθημερινότητα σας.
Αναγνωρίζοντας τα βαθύτερα αίτια όσων σας απασχολούν, μπορείτε να νιώσετε ανακουφισμένοι από ενοχές, τύψεις, φόβους και ανασφάλειες, αλλάζοντας τον τρόπο που σχετίζεστε πρωτίστως με τον εαυτόν σας.
Γίνονται ουσιαστικές συνειδητοποιήσεις για τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε, κατανοώντας τόσο την δική σας συμπεριφορά, όσο και των γύρω σας με σεβασμό και μη κριτική διάθεση.
Αποκτάτε την δυνατότητα να διαχειριστείτε δυσάρεστες καταστάσεις και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε είδους δυσκολία που δυσχεραίνει την πραγματικότητά σας.
Βαθμιαία ξεπερνάτε εμπόδια που σας δυσκολεύουν να πετύχετε να γίνετε το άτομο που θα θέλατε να είστε, νιώθοντας χαρά, ικανοποίηση και αποδοχή για ανάγκες και επιθυμίες σας.
Νιώθετε κυρίαρχοι της ζωή σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών σας, έχοντας την αίσθηση της ικανοποίησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτόν σας.
Επιφέροντας αλλαγές σε δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και επιλέγοντας νέους, λειτουργικότερους τρόπους, μπορείτε να βελτιώσετε προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις .

Διάβασε Λιγότερα»

Πότε χρειάζομαι Ψυχοθεραπεία ;

Νιώθετε μπλοκαρισμένοι… , αλλά δεν είστε  σίγουροι  αν η ψυχοθεραπεία είναι η σωστή επιλογή;  Εάν η ποιότητα της ζωής σας δεν είναι η επιθυμητή, ή  υπάρχουν ζητήματα που σας δυσκολεύουν, προκαλώντας προβλήματα  ή αδράνεια και δεν είστε σίγουροι για πώς να τα προσεγγίσετε, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει .

Διάβασε Περισσότερα»

Οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία επειδή αισθάνονται θλίψη, άγχος, αδράνεια ή θυμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι μπορεί να θέλουν βοήθεια για  ψυχοσωματικά συμπτώματα, που παρεμβαίνει στη συναισθηματική ή σωματική τους ευεξία. Ακόμα άλλοι μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα διλήμματα, όπου χρειάζονται βοήθεια καθοδήγησης και ξεκαθάρισμα των επιλογών τους. Μπορεί επίσης να έχουν δυσκολευτεί  από ένα διαζύγιο, την εργασία τους, οικογενειακές καταστάσεις,  μια δύσκολη προσαρμογή, κρίσεις πανικού, ή  θρηνούν μια μεγάλη απώλεια.Όταν λοιπόν νιώθετε συναισθηματική αστάθεια, στασιμότητα ή απογοήτευση  χωρίς   ουσιαστικές βελτιώσεις,  παρά τις δικές σας προσπάθειες,  την στήριξη της οικογένειας και των φίλων σας, ο ψυχοθεραπευτής ως συνοδοιπόρος έχει την ικανότητα να σας βοηθήσει  να αναπτύξετε το πιο υγιές  κομμάτι του εαυτού σας, ώστε να δώσετε  αξία στις επιλογές και νόημα της ζωή σας.

Διάβασε Λιγότερα»

Η Ψυχοθεραπεία δρα άμεσα ;

Λάβετε υπόψη ότι  η ψυχοθεραπεία εξελίσσεται στον δικό σας χρόνο , αναλόγως με το πόσο  ειλικρινείς είστε με τον εαυτόν σας , πόσο διατιθέμενοι είστε να αγγίξετε ευάλωτα κομμάτια σας, και να προσεγγίσετε την αλήθεια σας, ελευθερώνοντας καταχωνιασμένα συναισθήματα χρόνων.

Διάβασε Περισσότερα»

Σε αυτήν την διαδικασία  μπορεί να  νιώσετε  θυμωμένος, λυπημένος, μπερδεμένος, ενοχικός, απογοητευμένος, εξοργισμένος, πληγωμένος, συναισθήματα που όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά συνήθως είναι καλά καμουφλαρισμένα. Αυτό  σημαίνει ότι ο καθένας χρειάζεται τον δικό του ρυθμό, για να τα αναγνωρίσει  , να τα αποδεχθεί , ώστε να επέλθουν οι επιθυμητές αλλαγές για  τα προχωρήματα σας.  Δεν υπάρχει  στασιμότητα ή αναποτελεσματικότητα της θεραπείας,  αντιθέτως, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε στην διαδικασία αλλαγών σε βάθος χρόνου, ώστε να  αντιμετωπίσετε  θαρραλέα δύσκολες αλήθειες σας. Θυμηθείτε, οι εσωτερικές διεργασίες συνεχίζονται πέραν της θεραπευτικής συνεδρίας μέσα στην καθημερινότητα σας και ενώ  τα πράγματα μπορεί να φαίνονται στάσιμα, στην ουσία παίρνετε τον χρόνο σας και προετοιμάζεστε με υπευθυνότητα για  τις αλλαγές που εσείς θα επιλέξετε σύμφωνα με στις δικές σας ανάγκες.

Διάβασε Λιγότερα»