Συχνά αναρωτιόμαστε ως γονείς, τι ακριβώς πρεσβεύει ο όρος «θεατρικό παιχνίδι», είναι παιγνίδι, είναι διασκέδαση, είναι παράσταση, είναι εκπαίδευση?
Είναι όλα αυτά και όχι μόνο, αφού θεωρείται μια αναγνωρισμένη παιδαγωγική μέθοδο με πολλαπλά οφέλη για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών μας. Το θέατρο για τα παιδιά είναι μέσον επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, έκφρασης και έκθεσης συναισθημάτων!
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι έρχονται σε επαφή με ρόλους του πραγματικού κόσμου και λειτουργεί ως βοηθητική πρόβα, όπου μπορούν να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν, να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν, να φανταστούν.
Είναι γεγονός ότι το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μια εμψυχωτική διαδικασία, όπου αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους , ενισχύονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες, παίρνουν γνώσεις μέσω των αισθήσεων και αυτό βοηθά στην ολιστική τους ανάπτυξη. Με αυτήν την έννοια, δεν μας ενδιαφέρει τόσο το άρτιο αποτέλεσμα της εκδραμάτισης, ή η σκηνοθεσία της παράστασης, όσο η βιωματική έκφραση συναισθημάτων και η έκθεση των παιδιών σε δημιουργικό και ασφαλές περιβάλλον. Είναι επιπλέον ένα μέσον έκφρασης και επικοινωνίας με το σώμα, τη δημιουργική φαντασία αλλά και τη σκέψη. Τα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση, ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να κοινωνικοποιούνται, να δουλεύουν ομαδικά αλλά και προβληματίζονται, δίνοντας τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις.
Το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού:
- Αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα μέσα από βιωματικό τρόπο.
- Ενισχύει τη φαντασία και την δημιουργικότητα του.
- Μαθαίνει να εκφράζει αλλά και να ελέγχει τα συναισθήματά του.
- Οριοθετείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
- Εκφράζεται ελεύθερα, αλλά με πειθαρχεία και συνεργατικότητα.
- Ανακαλύπτει εσωτερικά του χαρίσματα.
Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια βιωματική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μέσα από την μίμηση, την κίνηση, την μουσική, τον χορό, εκφράζονται και επικοινωνούν με ένα διαφορετικό τρόπο, απελευθερώνοντας τις εσωτερικές τους πηγές ενέργειας, δουλεύοντας συλλογικά για την επίτευξη ενός κοινού, συλλογικού στόχου.
Πεπονή Λένα – Ψυχοθεραπεύτρια / Σύμβουλος Γονεϊκής Υποστήριξης