«Το σώμα είναι το κουκούλι της ψυχής. Πλάθοντας με αγάπη και φροντίδα το περίβλημα, επιτρέπεις στην ψυχή, όταν είναι έτοιμη, να πετάξει … και εκείνη επιστρέφοντας, σου προσφέρει αρμονία και ισορροπία..» S. N. Abigador(2011)
H σωματική έκφραση είναι η αυθόρμητη, άμεση γλώσσα μέσα από την οποία εκφράζουμε σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις από την γέννηση μας και συμβάλει στην συνειδητοποίηση του εαυτού μας. Μεγαλώνοντας, το μυαλό μας βασισμένο σε κοινωνικές νόρμες, έχει την τάση να ξεχνά τον τεράστιο πλούτο που κρύβει και καταλήγουμε να το θυμόμαστε μόνο όταν πονά, όταν επιθυμούμε να το αδυνατήσουμε ή να το παχύνουμε κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και όταν πονά ή είναι εξαντλημένο, έχουμε εκπαιδευτεί να το αγνοούμε, πείθοντας τον εαυτόν μας ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Όμως, μη ακούγοντας το σώμα μας είναι σαν να μην έχουμε επαφή με τον εαυτό μας, σαν να αγνοούμε την ουσία της ύπαρξης μας, χάνοντας μοναδικές πληροφορίες και διάλογο με τις εσωτερικές μας φωνές. Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ, σύμφωνα με την Α. Miller(2009) και έχει καταγεγραμμένες ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις της προσωπικής μας ιστορίας. Επιπλέον, γίνεται μάρτυρας των εσωτερικών μας διαμαχιών ανάμεσα σε αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι καλό για μας και σε αυτό που «πρέπει» να αισθανθούμε, σύμφωνα με το προσωπικό και το επαγγελματικό περιβάλλον μας. Έτσι, καταλήγει να αρρωσταίνει ή να υποκύπτει σε ουσίες, κλείνοντας τον δρόμο προς την αλήθεια μας αφού δεν εισακούεται, χάνοντας επαφή και με τα συναισθήματα μας.
Είναι γεγονός ότι το σώμα γνωρίζει ακριβώς τι μας λείπει, πιο δημιουργικό ή εκφραστικό μας κομμάτι καταπιέζεται, τι μας κάνει να νιώθουμε χαρά, τι δεν αντέχουμε, τι μας εμπνέει, τι εντάσεις κουβαλάμε, τι μας ακινητοποιεί, τι μας κινητοποιεί. Για παράδειγμα η συναισθηματική κούραση ή η αδράνεια εμφανίζονται κάθε φορά που καταπιέζονται συναισθηματικές ανάγκες ή επιθυμίες μας και δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει.
Το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να σεβαστώ τον εαυτόν μου, αν δεν μπορώ να αφουγκραστώ το σώμα μου και να αποδεχθώ τα συναισθήματα μου ;
Μέσω της δραματοθεραπευτικής τεχνικής , της κίνησης , της χαλάρωσης , της αισθητηριακής έκφρασης μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και κατ’ επέκταση με τα συναισθήματα μας.