Γιατί να επιλέξω Παιγνιοθεραπεία για το παιδί μου ;
Διάβασε Περισσότερα»
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί διευκολύνεται : να εξωτερικεύσει συναισθήματα, να ανακαλύψει το προσωπικό δυναμικό του. να ξεπεράσει συναισθηματικά τραύματα ή προβλήματα που παρεμβάλλονται στην φυσιολογική του εξέλιξη. να εξερευνήσει την δημιουργική του έκφραση και να αποδεχθεί τις δυναμικές του. να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους επίλυσης δυσκολιών ή συμπεριφορών του. Ο παιγνιοθεραπευτής παρέχει ασφαλές πλαίσιο και την θεραπευτική σχέση που χρειάζεται το παιδί για να αναδυθούν τα συναισθήματα που επιθυμεί να εξερευνήσει. Στην συνέχεια του τα καθρεφτίσει, ώστε εκείνο να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα της συμπεριφοράς ή της δυσκολίας του.
Επιπλέον, οι γονείς ή οι κηδεμόνες του παιδιού είναι σε τακτικά διαστήματα σε επαφή με τον παιγνιοθεραπευτή για να ενημερώνονται για την εξέλιξη των θεμάτων. Αρχικά γίνεται ενημερωτική συνάντηση, όπου δίνεται το ιστορικό του παιδιού και το συγκεκριμένο αίτημά τους, καθώς και τι περιμένουν από την θεραπεία. Στην δεύτερη συνάντηση , αν το παιδί είναι αγχωμένο ή φοβισμένο μπορεί να γίνει ένα παιγνίδι γνωριμίας με παρουσία τον γονέα, ώστε να ‘σπάσει ο πάγος’. Στην συνέχεια μπαίνουν οι δύο τους στο παιχνιδοδωμάτιο και μιλούν για το θεραπευτικό συμβόλαιο, για να διασφαλιστούν τα όρια και η ασφάλεια τους.
Όταν ολοκληρωθούν οι τρεις πρώτες συνεδρίες, ακολουθεί συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα γονέων και παιγνιοθεραπευτή με την παρουσία του παιδιού, εφόσον κρίνεται ωφέλιμο. Είναι ξεκάθαρο στους γονείς και στο παιδί ότι υπάρχει απόρρητο της σχέσης τους, καθώς και όσων διαδραματίζονται πάνω στο « μαγικό χαλί». Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των 10 συνεδριών, ο θεραπευτής σε συνεργασία και παρουσία του παιδιού, μπορεί να τους μεταφέρει θέματα που διαπραγματεύεται το παιδί ή δυσκολίες του. Η θεραπεία έχει θετικότερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με συμβουλευτική γονέων που θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν αλλαγές του παιδιού, ή ανάγκες του για την…
Διάβασε Λιγότερα»