Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, που συμβάλλει στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού , αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητές του , εμπλουτίζοντας περαιτέρω τη διαδικασία του δημιουργικού παιχνιδιού. Το εργαστήρι, μέσω του πειραματισμού, στοχεύει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τις αντιληπτικές ικανότητες τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Για παράδειγμα, εμπλουτίζουν την λεκτική επικοινωνία αλλά και την γλώσσα του σώματός τους, τη δυνατότητα έκφρασης και αποδοχής της διαφορετικότητας, την φαντασία και την ευρηματικότητα τους.
Έτσι, μεταφέρεται από το χώρο της πραγματικότητας στο χώρο του φανταστικού και δομεί σταδιακά συμβολικά το δυναμικό του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτονώνει και εκφράζει τις εσωτερικές του φορτίσεις με εναλλακτικούς τρόπους σε ασφαλές και οριοθετημένο πλαίσιο .
Το παιδί διευρύνει τον συναισθηματικό του κόσμο και οδηγείται σε πιο σύνθετες νοητικές και εκφραστικές λειτουργίες. Μέσα από το παίξιμο ρόλων, αποκαλύπτονται πλευρές του εαυτού του που δεν τις έχει αναπτύξει, με αποτέλεσμα να ελίσσεται αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα του.
Επιπλέον, γίνετε μέλος της ομάδας, όπου εκπαιδεύεται να ακούει, να σέβεται την γνώμη των άλλων, να διαμορφώνει και να εκφράζει τις απόψεις του και κυρίως να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με την ομάδα. Παράλληλα εκπαιδεύεται στο να συνεργάζεται και αλληλεπιδρά με τα άλλα παιδιά σε ομαδικές εμπειρίες, όπου η γνώμη του λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Επιπλέον, του δίνετε η ευκαιρία να διαπραγματευτεί μέσα στη ομάδα, να βρει λύσεις σε προβλήματα, να διεκδικήσει, να κατανοήσει, ή να ονειρευτεί. Έτσι, μέσα από τους εναλλακτικούς ρόλους που υποδύεται, εξοικειώνεται , προσαρμόζεται ευκολότερα, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση , με αποτέλεσμα να τολμά την εξερεύνηση νέων δημιουργικών εμπειριών στην καθημερινότητα του.
Το θεατρικό παιχνίδι ως βιωματική εμπειρία περιλαμβάνει :
- Συμβολικά, κινητικά παιχνίδια. Παιχνίδια εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Ασκήσεις συνεργασίας. Αυτοσχεδιασμό και σωματική έκφραση. Παντομίμα . Κουκλοθέατρο. Κατασκευή και χρήση μάσκας. Δραματοποίηση ρόλων.
- Στο τέλος, γίνεται συζήτηση, όπου μέσα από ερωτήσεις τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τη γνώμη τους για την διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού, προτείνοντας ιδέες για την εξέλιξη του, δίνοντας τους την ευκαιρία να αναπτύξουν την δική τους δημιουργική και οριοθετημένη εμπειρία στο εδώ και τώρα.