Η Ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος για τη θεραπεία ψυχολογικών θεμάτων και στοχεύει στην αυτογνωσία και στην καλύτερη γνωριμία με τον εαυτόν μας, δηλαδή, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις ανάγκες μας. Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε συμπεριφορές μας, να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να αναγνωρίσουμε τα δυνατά μας σημεία, αλλά κι αυτά που δυσκολεύουν εμάς ή τους άλλους. Μέσα από τη θεραπεία μπορούμε να εμπιστευτούμε τις δυνατότητές μας και να επεξεργαστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε προσωπικό, φιλικό, επαγγελματικό επίπεδο.
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω ;
Προϋπόθεση για κάθε ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι το προσωπικό αίτημα κάθε θεραπευόμενου, το οποίο δεν εξαρτάται από άλλους, ούτε έχει σκοπό στην αλλαγή των ανθρώπων που σχετίζεται. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να ζητήσουμε στη δική μας θεραπεία να αλλάξει κάποιος άλλος, π.χ. ο σύντροφος, ο γονιός, ο φίλος, ο προϊστάμενος κ.λ.π.
Βασικός στόχος είναι να αντιμετωπίζουμε εμείς διαφορετικά τις καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Συχνά βέβαια, όταν αλλάζουμε εμείς επιφέρουμε αλλαγές και στο περιβάλλον μας, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας μετακίνησης. Έτσι λοιπόν τα αιτήματα μπορεί να είναι πολλά και ποικίλα. Μπορεί να αφορούν στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, όπως η διαχείριση μιας δύσκολης σχέσης (οικογενειακής, συντροφικής, επαγγελματικής) ή ενός χωρισμού, η έλλειψη διεκδικητικότητας, κ.λπ. ,
Πολλές φορές όμως το αίτημα σχετίζεται με την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμία, καταθλιπτική διάθεση, κακή εικόνα εαυτού, ψυχοσωματικά συμπτώματα (σωματικά συμπτώματα που δεν έχουν οργανική αιτία), φοβίες, ενοχές, εσωστρέφεια κ.λπ. Χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι η ψυχοθεραπεία δεν περιλαμβάνει λήψη φαρμάκων.
Όταν το άτομο υποφέρει από συμπτώματα, όπως συχνές κι έντονες κρίσεις πανικού, βαριάς μορφής κατάθλιψη ή άλλες σοβαρές διαταραχές της διάθεσης είτε άλλα συμπτώματα που δυσχεραίνουν σημαντικά την επαφή του με το περιβάλλον, ο θεραπευόμενος μπορεί (κάποιες φορές είναι αναγκαίο), παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, να λάβει και φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως χορηγείται από τον ψυχίατρο.
Σε ποιούς απεθύνεται ;
Η ατομική ψυχοθεραπεία και η ομάδα αυτογνωσίας απευθύνονται σε κάθε άνθρωπο που κάποια στιγμή στη ζωή του, εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών και γεγονότων, δυσκολεύεται να διαχειριστεί μόνος του/της κάποιες καταστάσεις ή τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν.
Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτή η ανάγκη για βοήθεια πως κάποιος είναι «προβληματικός», «ελλειπής», «αδύναμος», ή «τρελός». Αντιθέτως, είναι ένδειξη δύναμης και θάρρους όταν αυτός ο άνθρωπος βρίσκει το κουράγιο και την τόλμη να παραδεχτεί πως χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που βιώνει, αντί να τις αποφεύγει και να τις κρύβει από τον ίδιο τον εαυτό του.
Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν θέματα που τους αποτρέπουν να ζουν με αρμονία στο μυαλό και στην καρδιά τους.
- Διαταραχές της διάθεσης.
- Ψυχοσωματικά προβλήματα.
- Δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης.
- Αδυναμία επίλυσης προβλημάτων(επαγγελματικά, προσωπικά)
- Κρίσεις πανικού.
- Προβλήματα διαχείρισης θυμού, συγκρούσεων, διεκδικητικότητας.
- Άγχος, Φοβίες, ενοχές.
- Πένθος, Απώλεια.
- Δυσκολίες και αντιμετώπιση αλλαγών.
- Ψυχαναγκαστική διαταραχή.