Είναι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσω τέχνης, έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία του Yalom, την συστημική ψυχοθεραπεία, την ψυχοθεραπεία του Jung καθώς και την προσωποκεντρική ψυχολογία του Rogers. Αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ πραγματικού και συμβολικού, με σκοπό την ανάπτυξη και διατήρηση ψυχικής και συναισθηματικής ισορροπίας. Ο θεραπευτή δεν παρεμβαίνει, δεν κατευθύνει, παρά διευκολύνει με τις δραστηριότητες, ώστε να καθρεπτίζονται τα συναισθήματα στα βιώματα μας σε ασφαλές πλαίσιο. Κύριος στόχος είναι να αναπτύξουμε την υγιή πλευρά του εαυτού μας, να πειραματιστούμε με νέους τρόπους έκφρασης, διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης καταστάσεων της ζωής μας, σηματοδοτώντας αλλαγές στα εκάστοτε θέματα μας.
Γιατί Δραματοθεραπεία ;
Δουλεύοντας δραματοθεραπευτικά, όχι μόνο με λεκτικό μοίρασμα, αλλά και με βιωματικό συμβολισμό, έχουμε την δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τα συναισθήματα μας, ώστε να έρθουμε σε επαφή με ρόλους της καθημερινότητας μας και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας με διαφορετικό τρόπο. Μέσω της αποστασιοποίησης και των αισθησιοκινητικών ερεθισμάτων, όπως ζωγραφική, αναπαραστάσεις με πυλό και άμμο, μύθους, παραμύθια, καθώς και θεατρικές τεχνικές, όπως φωνή, κίνηση, αυτοσχεδιασμό, παίξιμο ρόλων, επέρχεται κατανόηση, αποδοχή και αλλαγές σε βαθύτερο επίπεδο.
Έτσι, κινητοποιείται το υγιές κομμάτι του εαυτού μας, όπου αναγνωρίζονται επιθυμίες, ανάγκες, φόβοι, ενοχικές σκέψεις.
Ο κύριος σκοπός είναι η σύνδεση με τις εσωτερικές μας φωνές για καλύτερη επαφή με τον εαυτόν μας και τους γύρω μας. Επιπλέον, ξαναζωντανεύει η δημιουργικότητά μας, αποκαλύπτοντας τον αληθινό εαυτό μας, ο οποίος έχει χαθεί στην μακροχρόνια εκπαίδευση της λογικής.
Για παράδειγμα, ένα συναίσθημα ή μια εσωτερική σύγκρουση μέσα στην δραματοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να «προβληθεί» σε ένα αντικείμενο με το οποίο παίζουμε ή σε έναν ρόλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, επιφέροντας συναισθηματική εκφόρτωση και διέξοδο. Έτσι, κατά την διάρκεια των συνεδριών γίνεται με ασφάλεια «πρόβα» σε ρόλους και σενάρια ζωής, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση μας σε εναλλακτικούς ρόλους. Απευθύνεται σε ποικιλία θεραπευτικών πλαισίων και όλους τους πληθυσμούς θεραπευμένων, γιατί λειτουργεί σε δύο επίπεδα:
- To δημιουργικό-εκφραστικό με στόχο την κινητοποίηση και
- To ψυχοθεραπευτικό για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων ή διαταραχών.
- Αρχικό μοίρασμα για την εβδομάδα που πέρασε με προβληματισμούς και αντανακλάσεις. Επίσης ενσωματικές ασκήσεις όπως χαλάρωση, χορός καθοδηγούμενη φαντασία, ομαδικά ή ατομικά παιγνίδια.
- Προβολικές ασκήσεις σχετικές με το θέμα του μοιράσματος, όπως ζωγραφική, πηλός, αναπαραστάσεις με πλαστελίνη, άμμο, παραμύθια, δημιουργία ιστοριών. Ρόλοι: αυτοσχεδιασμοί, παντομίμα, δραματοποίηση ιστοριών.
- Τελικό μοίρασμα, συζήτηση, συνειδητοποιήσεις, αντανακλάσεις στην καθημερινή πραγματικότητα.
Πως λειτουργεί η Δραματοθεραπευτική συνεδρία ;
Αν και έγκειται στον θεραπευτή και την ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου μια τυπική συνεδρία θα μπορούσε να είναι:
Τρόποι θεραπευτικής προσέγγισης
Ατομική & Ομαδική Δραματοθεραπεία. Στην ομαδική συμμετέχουν 4 μέχρι 8 άτομα και λειτουργεί εβδομαδιαία με διάρκεια μιάμισης ώρας η κάθε συνεδρία. Δεν χρειάζεται θεραπευτική εμπειρία ή ιδιαίτερα προσόντα για τις συνεδρίες, λειτουργώντας πάντα με σεβασμό, εχεμύθεια και ασφάλεια.